ŞİZOFRENİ HASTALARINI DIŞLAMAYIN
Rasimpaşa Gönüllü Evi’nin düzenlediği şizofreni konulu seminerin konuğu Avrasya Şizofreni Derneği Başkanı Mustafa Alper’di.

Mustafa Alper şizofreninin beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bozukluk olması, beyin yapısında farklılıkların görülmesiyle ve motivasyon sağlayıcı iletim hormonu dopaminin yüksek salgılanmasıyla ortaya çıktığını belirtti.

Alper, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de bu hastalıkta etkili olduğunu, tanımlayıcı özelliğinin psikoz, gerçekle bağlantı kuramama hali olduğunu, kişinin hayat şartlarını ve yaşam kalitesini, çevreyle iletişimini zorlaştıran bir durum olduğunu ancak şizofreni hastalarının çevrelerine zarar vermediklerini anlattı.

Hastalığın aktif (alevlenme), pasif (iyileşme) dönemleri olduğu için, alevlenme döneminde en az bir metre mesafe bırakarak göz teması, fiziksel temas kurmadan iletişim kurmak gerektiğini vurguladı.

Tedavisinde ise ilaç kullanımı (antipsikotik ilaçlar) ve psikoterapilerin önemli olduğunu, hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığını ama belirtileri ortadan kaldırarak kişinin günlük yaşama uyumunu düzenlediğini anlattı.

Seminerin sonunda ergenlik döneminde çocuklarda davranış bozuklukları gördüğümüzde dikkate alarak psikolojik tedavilerini yaptırmamız gerektiğini belirten Alper şizofreni hastalarını da sosyal desteğe ihtiyaçları olduğundan dışlamamak gerektiğini önerdi, katılımcıların sorularını yanıtladı.
 
 
 

Geri