SİGARAYI BIRAKMAK KİLO ALDIRIR MI?
Erenköy Gönüllüleri Sağlık ve Engelliler Komitesi’nin organize ettiği “Sigara tiryakiliği ve bırakırken kilo almamak mümkün mü?” konulu seminerin konuşmacı konukları Uzm. Psikolog Aylin Gündoğdu ve Uzm. Diyetisyen Cansu Büyükbaş oldu. Aylin Gündoğdu, sigaranın çok kolay erişilebilir ve her yerde tüketilebilir olduğu için bağımlılık yaptığını, gelişme süreci ve bırakma ile ilgili sorunların fazla olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre yılda 5 milyon kişinin sigara içtiğini, her yıl Türkiye’de 100 binin üzerinde sigaraya bağlı ölümün olduğunu ve dünya sigara tüketiminde 7’nci sırada olduğumuzu söyleyen Gündoğdu, sigaranın olumsuz etkileri ve neden olduğu hastalıklar göz önüne alındığında önemsiz olarak sayılabilecek kilo artışının, pek çok kişinin (%67’lik kesim) sigarayı bırakmamasına neden olduğuna dikkat çekti.

Aylin Gündoğdu, sigaranın kalbe kilo almaktan daha fazla zarar verdiğini, sigarayı bırakmanın akciğer başta olmak üzere bir çok kanser türü geçirme riskini azalttığını, sigarayı bıraktıktan ilk 20 dakika sonra kan basıncının düştüğünü, ilk 12 saatte kandaki karbonmonoksit oranının düştüğünü, 48 saat sonra nikotinin vücuttan atıldığını, tat ve koku alma duyusunun başladığını, ilk 5 yılda kalp krizi riskinin, ilk 10 yılda akciğer kanseri riskinin azaldığını, 15 yılda hiç sigara içmemiş kişilerin sağlığına erişildiğini anlattı.

Diyetisyen Cansu Büyükbaş sigarayı bırakınca, kilo alma nedenlerini, metabolizmanın yavaşlaması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, enerji dengesizliği, yiyeceklerin stres altında kurtarıcı olarak algılanması olarak açıkladı.

Büyükbaş vücuda sigarayı unutturacak besinleri, patlıcan, domates, portakal, yulaf ezmesi, nane, muz, pancar, badem, esmer pirinç ve probiyotikler olarak belirtti.

Aylin Gündoğdu ve Cansu Büyükbaş sigaradan arkadaş olmaz, kendinize gerçek arkadaşlar edinin, uzun ve keyifli yaşayın diyerek sunumlarını bitirdi.
 
 
 

Geri