SEVİL ATASOY
 
YAPTIĞINIZ İŞİ SİZDEN DİNLEMEK İSTESEK…
 
Öncelikli olarak suç delillerinin incelenmesini kapsayan kriminalistik alanında çalışıyorum. Bununla bağlantılı olarak olay yeri rekonstrüksiyonu, bir başka deyişle yeniden canlandırma ile ilgiliyim.
 
MASUMİYET PROJESİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
 
New York Cardozo Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başlamış olan, daha sonra ABD dışındaki başka ülkelerde, bu arada 90’lardan bu yana Türkiye’de de yürütülen uluslararası nitelikte bir proje. Haksız mahkumiyetlerle mücadele çalışıyoruz. Bu bağlamda hala korunan biyolojik delillere ulaşmaya çalışıyoruz.
 

 
 
 
SİZE DELİL AVCISI DENİYOR. NEDEN?
 
Hürriyet gazetesi Pazar ekinde beş yıl boyunca gerçek suç öyküleri aktardığım sayfanın adı Delil Avcısı’ydı.
 
ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ KURUCUSU BİR BABA VE MİKROBİYOLOJİ VE BAKTERİYOLOJİ UZMANI BİR ANNEYLE NASIL BİR ÇOCUKLUĞUNUZ OLDU?
 
Cesetler, bakteriler ve mikroplarla dolu bir çocukluk değildi elbette. Mutlu, keyifli, okumanın ve çalışmanın öneminin sürekli vurgulandığı bir çocukluktu.
 
KANIT DİZİSİNİN SENARYOSUNU KIZINIZ İLE YAZDIĞINIZI BİLİYORUZ. GENETİK MİRAS OLARAK NİTELENDİREBİLİR MİYİZ?
 
Kızım Selin’e geçen bir miras var ise, benden değil, babamdan ve annemden geçmiş olmalı diye düşünüyorum. Her ikisi analitik düşünceye sahip, nedensellik ilişkisi kurmayı bilen kişilerdi.
 
 
 

 
 
 
CİNAYETLER, DELİLLER, ADLİ TIP, ZANLI, SUÇLU.. EVDEKİ SOHBETLERİNİZİN İÇİNDE BUNLAR YER ALIYOR MU?
 
Elbette, az ya da çok sohbetlerimizde yer alır. Ancak babam sağ iken çok daha fazlaydı. Şimdilerde birbirimizi o kadar az görüyoruz ki, daha keyifli konular konuşmayı tercih ediyoruz.
 
BİR DÖNEM MUHABBET KRALINDA OKAN BAYÜLGENLE EŞ SUNUCULUK, KANIT DİZİSİNE SENARİSTLİK YAPTINIZ.  GAZETEDE KÖŞE YAZARLIĞI VE KİTAPLARINIZDAN SONRA NEDEN TELEVİZYONA GEÇTİNİZ?
 
Talep olan yerde, arz da vardır. Televizyondan gelen teklifler üzerine daha geniş kitlelere ulaşma imkanı verdiği için kabul ettim. CNNTürk’te ve HaberTürk’te tartışma programları yürüttüm.
 
KURALCI VE DETAYCI BİRİMİSİNİZ?
 
Kuralcı değilim, ama detaycıyım. Zaten bizim mesleğimiz ayrıntıya ve alternatif düşünebilmeye dayanır. Hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığını biliriz, ne ben gördüm ne de ben yaptım diyene inanırız.
 
KUSURSUZ CİNAYET YOK MUDUR?
 
Yoktur. Olsaydı, cinayet olduğunu dahi anlamayacak, kaza, intihar ya da doğal ölüm diyecektiniz. Kusursuz cinayet yoktur ama kusursuza yakın olanlar elbette vardır.
 
 

 

 
ADLİ TIP KURUMU KİMYASAL TAHSİLLER İHTİSAS DAİRESİ BAŞKANLIĞI, ADLİ TIP BAŞKANLIĞI, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ULUSLAR ARASI UYUŞTURUCU KONTROL KURULU BAŞKANLIĞI, HALEN ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCILIĞI, ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ŞİDAM) MÜDÜRLÜĞÜ, YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA SAYISIZ KOMİSYONLAR, SEMİNERLER, ARAŞTIRMALAR EĞİTMENLİKLER, PROGRAMLAR, KİTAPLAR.. BU KADAR YOĞUN BİR TEMPODA SADACE SEVİL ATASOYA VAKİT AYIRABİLİYOR MUSUNUZ?
 
 
 Bu anlattıklarınız zaten Sevil Atasoy’un kendisi. Bunları yaparken müzik dinleyebiliyorum, otomobil kullanabiliyorum, sevdiğim insanlarla sohbet edebiliyorum, mesleğimden de çok keyif alıyorum. Kısacası, tatil yapamama dışında hiç bir şikayetim yok. Zaten tatil için bir yere gitsem, bu kez gittiğim yerde yazıp – çizdiğimden etrafıma rahatsızlık veriyorum.
 
 
KENDİNİZİ DİNLENDİRMEK İÇİN NE YAPARSINIZ?
 
Dört saatten fazla uyurum. Çünkü uzunca bir süredir haftanın altı günü sadece dört saat uyuyorum.
 
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ULUSLAR ARASI UYUŞTURUCU KONTROL KURULU’NA TEKRAR ADAY OLDUĞUNUZU OKUMUŞTUK. ADAYLIĞINIZ SONUÇLANDI MI?
 
Evet yeniden adayım. Daha doğrusu Dışişleri Bakanlığı tarafından aday gösterildim. Bu kez 2017’den başlamak üzere beş yıl için. Seçimler 2016 baharında New York’ta Ekonomik ve Sosyal Konsey üyelerinin katıldığı genel kurul toplantısında gerçekleşecek. On üç kişilik kurulun beş üyesi değişecek.
 
BU KELİMELER SİZE NE HATIRLATIYOR? (TEK KELİME İLE CEVAP VERİNİZ)
 
    • AŞK – sonsuzluk
 
    • YÜKSEK TOPUK – alışkanlık
 
    • SABIR – olmazsa olmaz
 
    • MAĞDUR – felaket
 
    • ÇOCUK – koruma
 
    • KIRMIZI – nefret
 
    • MUTLULUK – zor
 
    • DOST – az
 
    • TUTKU - gerekli
    • ANNE – olağanüstü
 
    • NEFES – son
 
    • GERÇEK – yok
 
    • GÜVEN – hiç yok
 
 
 
 
Geri