ENDER SARAÇ
  
SİZDEN MEDYADAKİ ENDER SARAÇ’I DEĞİL DE ENDER’İ ANLATMANIZI İSTESEK…
Ender tabiki daha doğal, sakin ve bazen çocuksu ve komik. Aslında çok mutlu bir insan.
 
 
BİR GÜNÜNÜZ NASIL GEÇİYOR?
Yoğun çalışıyorum. Çok sayıda hasta muayenesi yapıyorum. Genelde tv programı, kitap yazmak, konferanslar da buna ekleniyor. Ama zamanı iyi kullanırım, ailem baştacımdır.
 
 
 
TELEVİZYON,KİTAPLARINIZ,DANIŞMANLIKLAR,SEMİNERLER, RÖPORTAJLAR, HAY SAĞLIK MERKEZİ...KENDİNİZE VE AİLENİZE ZAMAN AYIRABİLİYR MUSUNUZ?
 
Mutlaka eşim ve çocuklarıma vakit ayırırım. Akşam çocuklar yatınca da eşimle çay içer, sohbet ederiz. Kendime de iyi ve kaliteli zaman ayırırım. Masaj, hamam, spor, ibadet, sohbet ve müzik dinleme olmazsa olmazımdır.
 
 
 
NASIL BİR BABASINIZ? ÇOCUKLARINIZ MEMNUN MU SİZİN YOĞUN İŞ TEMPONUZDAN?
 
Çocuklarım benim için çok önemli. İlk 2 çocuğum erkek, üçüncüsü ( ne kadar şanslıyım ki ) kız oldu. Erkeklerle eğleniyoruz ama kızımla baba-kız aşkını yaşıyoruz! Disiplin daha çok eşimde , benimle eğlence-oyun faslı daha çok.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
EVDE HEP SAĞLIKLI ÖĞÜNLER Mİ PİŞİYOR? EŞİNİZ VE ÇOCUKLARINIZ SİZİN TAVSİYELERİNİZLE Mİ BESLENİYOR? YOKSA TİPİK TÜRK MUTFAĞININ HAMUR İŞLERİ SARAÇ AİLE SOFRASINDA DA OLUYOR MU?
 
%90 sağlıklı besleniyoruz. Ama ot-haşlama değil. hem sağlıklı hem lezzetli. Zaten ilaç gibi yemekler ve çocuğunu doğru besle kitaplarımda lezzetli ve sağlıklı yemek pişirmenin püf noktalarını yazdım. Okursanız yüzlerce denenmiş tariflerimi sizlerde deneyebilirsiniz. Kızartma, beyaz un ve şeker ise evimizde yok.
 
 
 
ALIŞTIĞIMIZ SAĞLIKLI BESLENME LİSTELERİNİN YANINDA BİR DE RUHUMUZUN BESLENMESİNDEN VE MANEVİ GIDALARDAN BAHSEDEREK ALIŞKANLIKLARIMIZI ŞAŞIRTTINIZ. NEDİR BU MANEVİYATLA BESLENMENİN İLŞKİSİ?
 
Nasıl ki beden fastfood, kızartma ve zararlı gıdalarla şişiyor ve bunları ara ara temizlemek
gerekiyor. Aynı şekilde ruhta yalan, hırs, iftira, kıskançlık, kin, nefret ve öfke gibi negatif duygularla şişiyor. Zamanla bu da bedene yansıyor. o yüzden sadece bedene değil ruhumuza da detox yapmalı ve olumsuz duygulardan kurtulmamız gerekiyor. Ruhsal gelişim ve kader kitabımda bunun yollarını anlattım. Ruhu negatif olan kişinin bedeni de sağlıklı olamaz. Ruhu meditasyon, reiki, dua ve ibadetle beslemek gerekir. 
 
 
 
İNSAN NE YERSE O MUDUR?
 
Evet aslında insan ne yerse ona dönüşür. o nedenle yediklerimize çok dikkat etmeliyiz. Midemizi çöplük gibi görmemeliyiz. 
 
 
 
ESTETİK MÜDAHALELERE NASIL BAKIYORSUNUZ?
 
Yüzün ve bedenin ifadesini çok değiştirmediyse kişinin daha iyi hissetmesini sağlayacak tıbbi estetik uygulamalarını destekliyorum. Bizde hastalarımıza doğal görüntülerini bozmadan ameliyatsız kırışık tedavisi olan thermage, ifadeyi bozmayacak şekilde botox-dolgu-mezoterapi ve prp uygulamalarını yapıyoruz. Genel ifadeyi bozmadan daha genç ve bakımlı bir görüntü elde ediyoruz.
 
 
 
 

 

 

 

TÜRKİYE’NİN İLK DİPLOMALI ASTROLOGLARINDAN BİRİSİNİZ. ASTROLOJİ HAYATINIZA NASIL GİRDİ?
 
Aslında önceleri astrolojiye hiç inanmaz saçma bulurdum. Daha sonra kişinin yaşamındaki ana olayların önceden kodlanmış olabileceğinin yaşayarak farkına vardım. Sonra bu konu ile ilgili eğitim aldım ve kendimi hala geliştiriyorum. Hatta Türkiye’deki pek çok tanınmış astrolog kendi haritalarını bana yorumlatır. Ama astrolojiyi para karşılığı yapmıyorum. 
 
 
 
SİZCE ŞU ANDA SAĞLIKLI HAYATA BAKIŞ NASIL?
 
Bence şu an insanlar ikiye ayrılmış durumda. Bir grup dünya umurunda değil, tamamen herşeyi akışına bırakmışlar. Bir grup ise abartılı şekilde sağlıklı yaşama merak saldı. İkisi de normal değil. Hem hayatı yaşamalı keyfini almalıyız, ama abartmadan. en güzeli hiçbir şey de aşırıya kaçmamak, abartmamak. Şu an büyük bir bilgi kirliliği var. En doğrusu kendinize uzun süredir var olan fit-sağlıklı-formda doktor veya tıbbi eğitimi olan bir kişiyi seçin, onun dediklerini ve önerilerini yapın. @haydrendersarac kullanıcı adıyla beni sosyal medyadan takip ederseniz sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme ile ilgili gün içerisinde bilgi ve önerileri okuyabilirsiniz.   
 
 
 
YAZ YAKLAŞIRKEN ZAYIFLAMA TELAŞLARI BAŞLIYOR.OKURLARIMIZ İÇİN BİRKAÇ TAVSİYE ALABİLİR MİYİZ?
 
Kışdan çıktık, artık ilkbaharın son günlerindeyiz. fazla kalorili gıdalar, az hareket nedeni ile metabolizmamız yavaşlar ; sonuç olarak yağlanırız.  En önemlisi de toksinler birikir. Toksinler bizi yavaşlatır, yorgun hissettirir.Bunları atmak için öncelikle hareketi artırmalıyız, bolca sıcak su içmeli , bolca yeşil sebze ve mevsim meyvaları tüketmeliyiz. Spor yapmaya henüz başlamadıysak da, bazı gün içinde kısa mesafeleri yürüyerek gitmek, evde 15- 20 dak dansetmek bile metabolizmamızı canlandırır.
 
 
 
Detoks nedir?
 
Sabahları yorgun uyanıyorsunuz, midenizde sürekli şişlik hissediyorsunuz ve renginizin sarılığından şikayetçisiniz. Bunların sorumlusu: Vücutta biriken toksinler. Çözümü ise bilinçli beslenme ve detoks kürleri, diyetleri uygulamak.
Kapalı, havasız sözde akıllı binalarda çalışıyoruz, dışarıda da bol bol hava kirliliği var. Neredeyse oksijen yerine bol bol azot soluyoruz. Bu olumsuz faktörler bir araya gelince hem vücudumuz hem de cildimiz istemeden kirleniyor. Doğallıktan gitgide uzaklaşıyor, beslenme ve yaşam alışkanlıklarımızı hızlandırıyor ve bunların sonucunda da sindirim problemleri yaşıyoruz. Sabahları yorgun uyanıyor, gün içinde yorgunluk dalgalanmaları yaşıyoruz. Saçlarımız kuruyor, kırıkları artıyor ve dökülüyor. Cilt rengimiz ise giderek matlaşıyor. Eyvah, vücudumuz sinyal veriyor, iyi bir detoks programı istiyor.
Vücudumuzun detoksu kendi yöntemleriyle yapıyor, ancak şehir yaşamının bizi vücudumuzun attığından çok daha fazla toksinle karşı karşıya bırakıyor.
 
İşte bu nedenle kendi kendimize de şu  önlemleri almamız şart:
 
· Düzenli olarak hafif egzersizler yapmak
· Bol bol ılık su içmek  detoksun en önemli koşulu. Çünkü ılık su vücudu adeta yıkıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.
· Doğal detoks için biberiye, zerdeçal, zencefil, limon gibi toksin azaltan baharatları günlük yemeklere katmak
· E, C, A vitamini, selenyum, üzüm çekirdeği özü, koenzim Q-10, arı poleni gibi çeşitli doğal destekleri  sadece doktor tavsiyesiyle kullanmak gerekli
· Hormonsuz taze meyve ve sebzeleri tüketmek
· Beyaz un, beyaz şeker, şarküteri gıdalar ve kızartmalardan ise uzak durmak
Detoks diyetini desteklemek için toksinlerin atılmasına yardımcı olan bitki çaylarını da içebilirsiniz. Hijyenik olarak hazırlanmış doğal çaylar metabolizmayı hızlandırıyor, idrar ve bağırsak boşaltımını kolaylaştırıp antioksidan etkiye yardımcı oluyor.Rezene, yeşil çay,  ahududu, limon kabuğu, kiraz sapı, mate çayı detoksa yardımcı olur.
 
 
 
Detoksa yardımcı 5’li çay: Günde 2 kez, bir büyük fincan sıcak su içine atılarak içilecek.
Avakado  Yaprağı ( 1 adet)
Funda yaprağı ( 2 adet)
Yeşil  çay  (½  çay kaşığı)
Biberiye  ( ½  çay kaşığı)
Kekik  ( ½  çay kaşığı)
Mate çayı ( 1 nescafe kaşığı)
 
* İlkbaharda ayrıca, hacamat yaptırın. en derin ve aslında etkili detoks, usulule ve kurallarıyla yapılan hacamattır.
 
1. Diyetlerde “kibrit kurusu” gibi kavramlardan yorulduysanız; bir de bunu deneyiniz.Herkesin midesi , kendi 2 avucu kadardır.Bir öğünde kendi 2 avucunu z kadar yemek yenilmesi uygundur. Diğer bir değişle masadan yüzde 75 doyarak kalkmamız gerekir.
2. Evde veya dışarıda yerken mümkün olduğu kadar basit şekilde beslenin.En fazla 3 veya 4  yiyeceği karıştırın.
3. Mevsimlere göre beslenmeye özen gösterin.Yazın sulu va serin besinler; kışın sıcak ve kuru (su, domates ve salça olmadan, kendi suyunda pişirilmesi; ızgara veya fırında veya buharda  pişirilmesi uygundur)
4. Mevsimine göre sebze ve meyve yiyin
5. Tatlandırıcı ve şeker kullanmayın; sakız çiğnemeyin.
6. Yiyecekleri 30-40 kez çiğneyin.Çok çiğneyince asidik gıdalar, alkali olurlar ve midede o denli az asit oluştururlar. Bu da sindirimi hızlandırır.
7. Yemek sırasında su veya başka sıvı tüketmeyin. Sindirim yavaşlar.
Öğün aralarında olmak üzere 10-12 bardak-2 litre  sıcak su tüketin.
 
 
Diyetlerde “kibrit kutusu” gibi kavramlardan yorulduysanız; bir de bunu deneyiniz. Herkesin midesi , kendi 2 avucu kadardır. Bir öğünde kendi 2 avucunu z kadar yemek yenilmesi uygundur. Diğer bir değişle masadan yüzde 75 doyarak kalkmamız
 Yemeklerinizi sakin bir ortamda , oturarak, huzurlu olarak yiyin. Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar yavaş hazmedersiniz. Bu da kilo almanıza neden olur.
 
1. Hastayken, ateşiniz varken sulu gıdalar tüketin. Duygusal çöküntü yaşıyorsanız, kızgın, endişeli ve çok üzüntülü iseniz fazla yemek yemeyin. Sindirim sistemi kapanır çalışmaz. Yediğiniz herşey kalır, asit ve toksin üretir.Bu da yağlanmanıza nden olur.
2. Unutmamak gerekir ki önemli olan sırasıyla:
Ne yediğiniz
Nasıl ( pişirme şekli)
Ne ile birlikte yediğinizdir
Ne zaman yediğiniz
Ne kadar yediğiniz
 3. “Çok yiyen beden hastalıkla doludur.”
  
4. Günde kaç kalori almalıyız?:
Öncelikle, dengeli bir beslenme programı uygulayarak vücudunuzdaki her yarım kilo için 10 kalori almalısınız. Buna, günlük aktivite durumunuza göre, 400-700 kalori daha eklemelisiniz. Sözgelimi 65 kiloda aktif bir kadının günlük alması gerekli kalori miktarı 2000 civarındadır ve bu kişinin, haftada bir kilo vermek istediğinde, günlük kalori miktarından 500 kalori daha az beslenmesi yeterlidir. Eğer siz daha kalıcı çözümler istiyorsanız, diyetiniz boyunca günlük kalori miktarından 250 kalori indirin ve 250 kaloriyi yaktıracak kadar da egzersiz yapın.
5. Kolestrolü düşüren yiyecekler :
 Lif bakımından zengin sebzeler, sözgelimi yulaf, fasulye ve soyalı besinler, kolesterolü düşürüyor. Bunlar, kandaki kolesterol miktarını dengeleyici özelliğe sahip bulunuyor. Kolesterolünüz yüksekse, özellikle az yağ içeren bir diyet yapmalısınız. Aldığınız yağ miktarını azaltmak için meyve ve sebze ağırlıklı öğünler yemelisiniz ve kırmızı eti azaltmalısınız. Ayrıca süt ve süt ürünlerinden de yağsız olanları tercih etmelisiniz.
 
Mevsim yorgunluğunu üzerinizden atmak için ozon terapiyide deneyebilirsiniz. haftada 1 yapılan ve yaklaşık 15 dk. süren bu uygulamayı 10 seasnsa tamamladığınızda kendinizi çok daha dinç ve iyi hissedeceksiniz ve iç organlarınıza yatırım yapmış olacaksınız.
 
 
Özellikle hacamattan sonra yapılan ozon vücuda büyük yarar sağlar.
 
 
 
 

 
  
BU KELİMELER SİZE NE HATIRLATIYOR? (TEK KELİME İLE CEVAP VERİNİZ)
 
ENERJİ  Yaşam
 
YAŞAM Tekamül
 
AŞK   Allah
 
GÜZELLİK Karım
 
EVLAT  Cennet Kokusu
 
KALİTE Asalet
 
DOĞA Huzur
 
KÜR Şifa
 
KADIN Tamamlayıcı
 
YALAN Nefret, haksızlık, iğrenç, kandırma, tek kelime ile ifade imkansız ,olmuyor.
 
 
 
 
  
 
 
 
Geri